Поверително от Секулидис

07-02-2011
Зимна салата

Зимна салата

 

Напролет всеки може. Аресеналът от зеленчуци набъбва осезаемо, а и сезонът тогава ни тласка към леки храни. Зимата , обаче, е вълче време. Телата инстинктивно търсят силна храна, а месата трайно се настаняват на нашата трапеза. Все пак е добре питателната храна да е вкусна и полезна, а и не много калорична. Сериозни препоръки, но как да се постигнат?! Моето предложение се нарича: “Салата с пушено пуешко месо и сос от синьо сирене”.

Пуешкото е месо се усвоява лесно от организма и е популярно като най-нискоалергенното сред месата. Съдържа малко мазнини и много протеини. Повечето диетолози  го включват в менюто на спортистите и на хората, които искат да редуцуират излишните килограми. Но стига наука! Време е за кулинарни удоволствия и малко напътствия за тяхното постигане.

За салатата са нужни 250 грама пушено пуешко. Нарязвате на ивици и го подреждате в чиния. До него се поставят няколко резенчета домат, а до доматите косервирана млечна царевичка. Царевичката овкусете с малко пресен копър, сол и капки лимон.

В  другия край на чинията се поставят печурките, които сме мариновали няколко часа предварително в смес от зехтин, лимон, щипка сол, бял пипер и много малко мед. По средата поливаме със сос от синьо сирене, който се приготвя по слегния начин:

На котлона, в дълбок съд се загрява 100гр. течна сметана за готвене. В загрятата сметана се пускат кубчета синьо сирене - около 50гр. Бърка се докато се получи кремообразна смес, която овкусяваме с малко сол (ако е нужно) и бял пипер.

Крайният резултат е вкусен и естетичен. Салатата е подходяща да се консумира даже и с червено вино. Например -  пино ноар. Сега наздраве и добър апетит!

Стари статии

2019 - Sarta, Capitol Catering: 40 P.Karavelov Str., Varna Tel: 052 684 002, mob.: 0885 171 212 Email: catering@capitol.bg

Fallow Capitol Catering on Facebook