Поверително от Секулидис

22-12-2010
Коледна пуйка

Някой тънкости при печене на коледна пуйка

Нека започнем оттам, че ако пуйката е домашна, трябва първо да се вари поне час. Ефектът в крайна сметка си заслужава до степен да окачествим тази предварителна подготовка като задължителна. Едва след варенето може да се пристипи към пълнене и печене на фурна.

За хубава плънка оризът трябва да се задуши с бульон в съотношение 1 към 2. Аз бих добавил гъби, стафиди и малко пушен бекон.

Когато пуйката се пече е хубаво регулярно да се маже със смес от малко бира, червен пипер и сол. По този начин ще “произведем” така желаната, хрупкава коричка. Докато печем трябва да доливаме постоянно и неуморно с бульон.

За да развълнувате и най-големите скептици може да гарнирате ястието с карамелизирани кестени. Кестените се варят и почистват. После в дълбок тиган се слага захар на умерен огън. Когато се получи светъл карамел, се прибавя последователно малко масло и почистените кестени.  Тук започва кратък екшън  с енергично джуркане, докато карамелът полепне по кестените.

А сега сервирайте и скромно приемете овации и комплименти. 

Стари статии

2019 - Sarta, Capitol Catering: 40 P.Karavelov Str., Varna Tel: 052 684 002, mob.: 0885 171 212 Email: catering@capitol.bg

Fallow Capitol Catering on Facebook